A Gutenberg sztori

A mai hirdetések története a nyomtatás terjedésével kezdődött, beleértve az újságokat is. A tizenhetedik századi szövegek pontosan megnevezték a terméket, és röviden ismertették az értékesítendő termék jellemzőit. Annak érdekében, hogy egyáltalán beszéljünk a reklámról, a nyomtatás tudományát kell szóba hozni. Ha az emberek homályosak a középiskolás nyelvtanórák emlékeiről, Johannes Gutenberg neve valószínűleg  akkor is ismerősnek tűnik.

[wp_ad_camp_1]

Az elérhetőségekért kattintson ide és akár szövegírói szolgáltatásainkat is igénybe veheti. Gutenberg nevét a könyvnyomtatáshoz lehet kötni, de biztos, hogy csak kevés ember tudja, hogy a német feltaláló a marketing fogások megalapítója. 1483-ban széles körben elterjedt szándék a reklámok terjesztésére, mivel a nyomtatás terjedése azt jelentette, hogy ugyanaz a szöveg – az akkor megjelent marketing szövegek terméke – sok emberhez eljutott a világon. A hirdetés történetéhez tartozik, hogy akkoriban több írástudatlan volt, mint  írástudó. Így a verbális üzenet, a szájhagyomány mellett, hatékonyabb marketing eszköz volt, mint a nyomtatott forma. Hiába, a nyomtatott média és a tömegtájékoztatási eszközök, ezekre nem volt mindenkinek lehetősége.

A legkorábbi szórólapokat Angliában készítették az 1400-as években, és az első sajtóközlemény ugyanabban az országban született. Nincs pontos dátum, de az első hirdetési újság a 17. században fejeződött be Franciaországban. Ez még nem szándékosan szerkesztett reklámok voltak, hiszen az újságszerkesztők eredetileg az újsághirdetésekért voltak felelősek. Mivel azonban nem rendelkeztek a gyakorlattal, ezek a tartalmak nem működtek jól. A lázadó ipari forradalom szintén jelentős változás volt a reklámpiacon. A tömegtermelés megkezdődött, termékeiket egyre népszerűbbé tették a kiadók.