Az asztalos állás főbb fealdatai és típusai

Az asztalos állás nagyon szép szakma, egy asztalos munkássága szinte vetekszik a belső építészekével, ugyanis a bútor anyagától egészen annak színéig és az elrendezésig egy jó asztalos minden tanácsot megad a megrendelőnek, természetesen figyelembe véve annak elképzeléseit és elvárásait a bútorral szemben.

[wp_ad_camp_1]

Az asztalos állás tevékenységi körébe mégis a fa megmunkálásával kapcsolatos tevékenységek tartoznak, hiszen egy jó szakember mesterien tud bánni ezzel a rendkívül értékes, csodálatosan szép természetes anyaggal. A nyers faanyag kiválasztásával, a kész termék összeállításával és a záródó tevékenységek mindegyikével Ő foglalkozik. Az asztalos állásnak persze több ága is ismeretes. Van bútorasztalos, épületasztalos és az intarziakészítő is.

A bútorasztalos állást betöltő mester feladata a fekvő- és ülőbútorok, a szekrények, az asztalok elkészítése és azok javítása. Ehhez előkészíti a nyers fát, aztán jönnek a tervek és a műszaki rajzok segítségével a megrendelt bútor megrajzolása. Először is fűrésszel kivágja és legyalulja a kivágott részeket, kidolgozza azokat, a bútoralkatrész felületére vékony falemezt ragaszt aztán a végső lépések után összeilleszti a részeket.

Asztalos állás
Asztalos állás

Az épületasztalos állás feladati közé a nyílászárók, illetve az épülethez tartozó egyéb fa alap-anyagú berendezések, falburkolatokat elkészítése, szerelése és javítása tartozik. Az épületasztalos számára fontos, hogy ismerje az ipari munkagépeket és azokat kezelni is tudja. Az Ő feladata még a kész nyílászárók, a konyhaszekrények beépítése, a lépcsők és zsalugáterek kivágása és rögzítése.

Az intarziakészítő asztalos állást végző szakember a fabútorokon, falburkolatokon és egyéb dísztárgyakon különböző alapanyagú berakásokat készít és különféle stílusú díszítőelemeket, valamint egyszerűbb bútorszerkezeteket állít elő.