Az asztalos faagyagok legjobbjai és azok jellemzői

Az asztalos mesterek elsődleges munkaagyaga természetesen a fa. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy valaki milyen fával is dolgozik, hiszen fa és fa között is óriási különbségek vannak. Természetesen a felhasználástól legalább ennyire függ, hogy melyik asztalos faagyag használata javallt az adott munkához. Van mégis néhány asztalos faagyag ami vezető szerepet tölt be ezen a téren.

[wp_ad_camp_1]

A bükk mindig az első helyen áll a lombosok között. Ezt az asztalos faagyagot nagy odafigyelés mellett kell szárítani, ugyanis bár gyorsan és jól szárad, de csak mérsékelten hőálló és ezért használat közben jelentősen zsugorodik. A bükk kézzel is és géppel is könnyen megmunkálható, a ragasztása ugyancsak könnyű, emellett jól szögelhető és csavarozható, felülete pedig jól kezelhető. A felhasználása széleskörű remek tulajdonságainak köszönhetően, azaz egyaránt használható bútorok készítésére, beltéri asztalosmunkákhoz és kültéri famunkákhoz is.

Asztalos faanyagok
Asztalos faanyagok

A tölgy ugyancsak vezető szerepet tölt be az asztalos faagyagok között, bár nagyon lassan szárad és hajlamos a repedésre, hasadásra is. Tudni kell, hogy az európai tölgy korrodálja a fémeket. A tölgy gépi megmunkálása aránylag könnyű, felülete pedig kitűnően kezelhető. Ez az asztalos faagyag tartós, viszont könnyen megtámadják a rovarok. A felhasználását tekintve ideális bútorkészítésre vagy csónak-, dokk-, kikötő-, járműépítésre, továbbá kitűnő alapanyag belsőépítészeti és kültéri munkákhoz is.

A éger asztalos faagyag egész Európában honos. Előnye, hogy gyorsan és jól szárad, valamint könnyen megmunkálható. A éger megfelelően szegezhető, csavarozható, könnyen ragasztható és még a felületkezelhetősége is kiváló. Ezen asztalos faagyagot széles körben használják faragott és esztergált háztartási eszközök gyártására, bútorgyártásra.