Hogyan kell önéletrajzot írni?

Túljelentkezés esetén rengeteg önéletrajz érkezik be az állást kínáló céghez, ami a pályázó számára egyáltalán nem jó hír. Ilyen esetekre is fel kell készülni, így fontos, hogy a maximumot nyújtsd az önéletrajz megírása során. Gondolj bele, hogy azt a sok önéletrajzot valakinek át kell néznie és valószínűleg rengeteg ugyanolyat is lát. Ha a tiéd is a tucat önéletrajzok közt van, akkor biztosan nem fog felfigyelni rá.

Önéletrajzírás szabályai – Annak érdekében, hogy minél jobb önéletrajzot írj, fontos, hogy képes legyél a szemléletmódváltásra, vagyis az üres papírt a leendő főnököd szemszögéből nézd. Mindössze egyetlen oldalon kell összefoglalnod, hogy miért te lennél az ideális választás, miért vagy jobb, mint a többi jelentkező. Ebből következik, hogy ki kell választanod körülbelül három-négy munkát, ahová beküldöd egyedi önéletrajzod, nem pedig mindenhova ugyanazt az önéletrajzot küldöd. Nem baj, ha eleinte nincs ötleted, nem tudod, hogy fogj hozzá az írásnak. Nyugodtan készíts egy hosszabb változatot, amit később le tudsz rövidíteni. Jól gondold meg, hogy hogyan fogalmazol, miket írsz bele az önéletrajzodba. A kiváló kommunikációs képesség egy olyan sablon, amelyet szinte minden önéletrajzba beleírnak.

Az önéletrajz legfontosabb része a szöveg, azonban mindannyian tudjuk, hogy a külső fog meg igazán. Az, aki először kézbe veszi az önéletrajzodat, rögtön szerez egy első benyomást. Érdemes színeket használni és egyedivé tenni az önéletrajz megjelenését. Egy hivatalos munkakör esetében nem sok mozgástered van, viszont, ha egy kreatív munkára jelentkezel, akkor szárnyalhat a fantáziád. Érdemes lehet megmutatni egy ismerősödnek az önéletrajzot, hiszen egy objektív szempár mindig többet lát, értékes tanácsokat tud adni neked!

Forrás: Lépés Magazin