Játszótéri műfű lerakás pro és kontra – Vágjunk bele, vagy ne vágjunk bele?

Ahogy haladunk az idővel, vannak sajnálatos tények, amelyekkel szembe kell néznünk. A környezeti erőforrások fogyóban vannak, nagyon vigyáznunk kell, miből mennyit használunk el.

[wp_ad_camp_1]

A műfű egyik előnye ehhez kapcsolódik. A műfű lerakását egyszer kell elvégezni és utána rendkívül sok energiát spórolhatunk meg vele. Nem kell ugyanis öntözni, amivel nagyon sok vizet takarítunk meg. Nem kell gyomirtózni, műtrágyázni, nem kell nyírni, így ezzel is spórolunk az árammal, vagy a gázolajjal. Mindezek ellenére a műfű télen-nyáron tökéletesen örökzöld marad. A műfű további hasznos tulajdonsága, hogy ámbár szintetikus anyagból van, 100%-ban újrahasznosítható, ha már nincs rá szükség.

Nézzünk meg egy olyan területet, ahol a műfűnek nagyon sok pozitív előnye van. Ez nem más, minta gyermekek színtere, a bölcsőde, óvoda, vagy iskola játszótere. Egy intézményben a játszótéri műfű lerakás nem kis munka, de egy biztos, minden pénz és energia kamatostól megtérül, amit bele fektetünk. Mindenkinek a legfontosabb, gyermekeink biztonsága.

Műfű
Műfű

A játszótéri műfű lerakás alapos tervet igényel. Meg kell tervezni, hogy milyen típusú műfüvet szeretnénk viszont látni, milyen műfű az, amely a gyermekek számára a legjobb választás lesz. Szerencsére az utóbbi időben egyre jobb minőségű és élethű műfüvek kerültek a piacra, amelyek innovatívak és tökéletesek. A döntés ezzel egyenesen arányosan nehezedik. Nem könnyű kiválasztani a számtalan örökzöld műfű közül egyet. Nézzünk meg minél több műfüvet, kérjünk műfű mintát és tapogassuk meg őket. Professzionális cégek szakosodtak az egyre népszerűbb műfű telepítéshez, akiktől árajánlatot is kérhetünk.

A játszótéri műfű lerakás első lépése is ez. Miután megegyeztünk az árakról és a telepítés időpontjáról, kezdődhet a nagy munka. Egyébként a játszótéri műfű lerakás a terület nagyságától függően 1-2-3 napos munkával készen is van. A profi cég kitelepül a szükséges munkagépekkel és kellékekkel, szerszámokkal. Lehet, hogy földmunkára is szükség lesz. (talajegyengetés, lézeres szintmérő, szegélykövezés) Ha ezzel készen vagyunk, akkor megágyazunk a műfűnek: 10-30 cm-ig mélyítjük és tömörítjük a talajt, kisebb és nagyobb kavicsréteget szórunk le, ami a vizet fogja elvezetni. Ha ez kész, leteríthetjük a műfüvet. Ez is nagyfokú precizitást igényel. Nem mindegy a szálirány, az illesztéseket is szakszerűen kell elvégezni, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. Miután ezzel is megvagyunk, kvarchomokkal szórjuk le a műfüvet, ami a természetes hatását adja meg, utolsó fázisként.

Ha már csak a gondolat megfogalmazódott a fejünkben, hogy telepítsünk e műfüvet a játszótérre, a tanácsom az, hogy igen. Ne töprengjünk rajta többet, hanem élvezzük ki a műfű adta előnyöket.

Gyermekeink biztonságától és kényelmétől nincs fontosabb a világon.