Mennyi vizet szükséges adni a babának? Szükséges-e egyáltalán adni neki?

A babák folyadékfogyasztása sokakat, különösen az újdonsült szülőket foglalkoztató kérdés. Érthető módon minden szülőnek gyermeke jóléte a legfontosabb, így senki sem szeretné, hogy gyermeke dehidratálttá váljon. A babák folyadék fogyasztása tehát sarkalatos kérdés.

Mennyi vizet ihat a baba? Teszi fel a kérdést a legtöbb szülő, azonban nem igazán tudják, hogy honnan várhatnak választ a kérdésre. Annak érdekében, hogy a kérdésre szakértő választ kapj, érdemes tisztában lenni az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO ajánlásával, mely alapján az első hat hónapban nincs szükség semmilyen plusz folyadék adásra, ugyanis bőven elegendő a kizárólagos anyatejes táplálás. Az anyatej megfelelő víztartalommal rendelkezik, így nincs szükség plusz folyadék, tehát víz vagy tea adására. A baba szilárd ételekkel való megismertetése a hatodik hónaptól kezdődhet meg, viszont két éves korig célszerű folytatni a szoptatást. Ahogy a baba megismerkedik a szilárd élelmiszerekkel, úgy jelenik meg a szomjúság érzet, így célszerű vízzel kínálni a babát cumisüvegből. A későbbiek folyamán, ahogy a baba nagyobb lesz a cumisüveget fel lehet váltani csőrös pohárra, majd később sima pohárra.

A babáknak az első fél évben kizárólag akkor érdemes plusz folyadékot adni, ha például a nagy hőség miatt erősen izzadnak vagy hányós, hasmenéses betegséggel küzdenek. Utóbbi komoly probléma így mindenképp érdemes egyeztetni az orvossal és szükség esetén gyógyszertárban beszerezhető sós-cukros vizes oldatot adni a babának. Természetesen a példamutatás is nagyon fontos, érdemes a szülőknek is vizet fogyasztani. Ha a csapból zavaros, kellemetlen szagú vagy ízű víz folyik, akkor érdemes beszerezni egy víztisztító készüléket! Bővebb információkat a wellnetviztisztito.hu webáruházban találsz!