Szakképzés a jövőben

Nemrégiben robbant a hír, hogy a szakképzési rendszer, vagy ahogyan sokan ismerik, az OKJ-s rendszer komoly változásokon fog keresztül menni a 2020-as évben. Természetesen a Felnőttképzők Szövetségének elnöke Dr. Zsuffa Ákos is kifejtette véleményét a változások kapcsán.

[wp_ad_camp_1]

Szakképzés kapcsán bőven lesznek változások, különösen a 2020-as év kapcsán. A mindenki által jól ismert OKJ, vagyis az Országos Képzési Jegyzék komoly módosításon fog átesni. A módosítások lényege dióhéjban, hogy a képzések számát jelentősen le fogják redukálni, továbbá szétválasztják az alapképzést, valamint a részszakképesítéseket. Dr. Zsuffa Ákos úgy nyilatkozott a változások kapcsán, hogy a változások nagy valószínűséggel az esti tagozatos képzések arányának növekedéséhez vezetnek majd. Az alapképzéseket a diákok iskola rendszerű oktatás keretein belül tudják elsajátítani, ami azt jelenti, hogy nappali vagy esti tagozaton, két vagy három év alatt abszolválhatják majd a tanulók. Ellenben a részszakképesítéseket csak iskolarendszeren kívül, tanfolyami formában lehet elsajátítani.

Dr. Zsuffa Ákos alapvetően pozitívan nyilatkozott a változások kapcsán, mivel mindezen változások által a munkaerőpiac hatékonyabban reagálhat a változásokra és minőségibb oktatás valósulhat meg. Az OKJ-s rendszer már jó ideje elavult, ezért csak idő kérdése volt, hogy mikor következik be változás. Ennek most eljött az ideje, pontosabban konkrétan 2020. szeptember elsejétől lépnek életbe a változtatások. Összességében megéri figyelemmel kísérni a változásokat, mivel számtalan embert érint. A mai rohanó világban különösen fontos, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci kihívásokra gyorsan lehessen reagálni. A 2020-tól bekövetkező változások ezekre a problémákra is megoldást jelenthetnek.