Számtalan tényezőre ügyel egy építészmérnök Győr belvárosában

Egy adott városkép kialakítása rendkívül összetett feladat, ami rendszerint komplex szabályrendszer szerint történik. Különösen nagy hangsúlyt kap ez a kérdés, amikor olyan településről van szó, amely történelmi részekkel is büszkélkedhet, hiszen ezeknél nem csak a komoly múltra visszatekintő ingatlanok megóvása a cél, de újonnan épült házak esetében is ügyelni kell a harmóniára.

Éppen emiatt egy szakképzett építészmérnök Győr kiemelt területein kizárólag a látképbe illő, a hatósági szabályozásoknak maradéktalanul megfelelő kivitelezési, illetve átalakítási terveket készíthet. Az Óváros immáron több mint 70 éve műemléki jelentőségű területnek számít, ennek köszönhetően a szinte érintetlenül fennmaradt barokk stílusú városrész turisztikai szempontból is a legjelentősebb pontnak tekinthető. Mindemellett az elmúlt évszázadokban megannyi kiváló építészmérnök Győr városát választotta egy-egy kiváló munkája helyszínéül, kiváló példája ennek a Fruhmann-ház, ami a cserépkályha dinasztia emlékére ma már egy múzeumi kiállításnak ad helyt.

A Belváros déli, illetve keleti része jellemzően műemléki ingatlanok sorát vonultatja fel, ezért aztán az új tervek készítése során fokozottan veszi számításba egy építészmérnök Győr ezen részeinek látképét. Tudniillik a védett épületek kapcsán nem csak azok fokozott megóvása a cél, de a környezet megváltoztatásának lehetősége is jó néhány tényezőtől függ. Természetesen ezeknél az ingatlanoknál is szükséges időnként az állagmegóvás és a karbantartás. Az erre vonatkozó szabályozás hazánkban rendkívül szigorú, így aztán a feladatra felkért építészmérnök Győr műemléki épületei esetében csak az engedélyeztetési eljárásnak megfelelően készítheti el a terveket. Ugyanis már a legkisebb felújítási munkálatok is – mint amilyen például a beltér kifestése – restaurátor, illetve szakember által elvégzett elemzést igényel.