Szorongásos kórképek jellemzői, kezelése

A szorongásos kórképekre egyaránt jellemző, hogy a páciens indokolatlanul túlzott mértékben szorong, olyannyira, hogy az már mindennapi cselekedeteiben is korlátozza. Idővel ez az élettér beszűköléséhez vezet, továbbá a társas kapcsolatok is egyre inkább megszűnnek. Éppen ezért fontos mielőbb felkeresni egy szakembert.

[wp_ad_camp_1]

Szorongásos kórképek több fajtáját különböztetjük meg, azonban mindegyikről elmondható, hogy a beteg ideje nagy részét a túlzott szorongás veszi el, mely akár testi tünetek kialakulásához is vezethet. Éppen ezért fontos, hogy a beteg mielőbb szakorvoshoz forduljon, akinek segítségével a félelem okait feltárhatja és együtt megtalálhatják a megfelelő terápiát. A szorongásos kórképek egyik fajtája a szociális fóbia. A fóbiák esetében egy bizonyos dolog váltja ki a betegből a pánikot. Vannak, akik a magasságtól félnek, mások a nyitott terektől vagy épp ellenkezőleg a zárt terektől. A szociális fóbiák kevésbé ismertek, pontosabban kevésbé fogadják el az emberek, mint betegséget. A betegek általában heves szívdobogás érzést, kézremegést, szédülést, izzadást tapasztalnak. Ezeket a tüneteket nehéz leplezni, így a szociális szorongással küzdő páciens a legtöbb esetben kerüli a társas interakciókat.

A pánikbetegség esetében nincs konkrét kiváltó ok, gyakorlatilag bármikor rátörhet a páciensre. A pánik jelentkezése komoly testi tünetekkel jár, így sokan szívrohamnak, allergiás reakciónak vagy agyi történésnek vélik. A pánikrohamot követő vizsgálatok viszont semmilyen betegséget vagy szervi bajt nem mutatnak ki. A rohamok viszont visszatérnek újra és újra kiszámíthatatlanul, ami újabb szorongáshoz vezet. A fentebb említett kórképekben közös, hogy nem múlnak el maguktól, így mindenképp szakember segítségére van szükség. Ehhez látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra és tájékozódjon!