Tudod mitől lesz veszélyes a babaszoba a babádnak?

Minden leendő szülő szeretne egy szép babaszobát kialakítani a kis jövevénynek, de vajon hányan gondolnak bele, hogy milyen veszélyeket is rejthet a babaszoba egy újszülött számára?!

Igen, a rosszul kialakított babaszoba veszélyes is lehet!

Nézzük sorban, milyen veszélyforrásokat láthatunk egy babaszobában.

Babaágy és ágynemű:
Egy rosszul megválasztott matrac akár fulladáshoz is vezethet, főleg, ha párosul egy túlzottan nagy méretű, nehéz ágyneművel. A pici babák kezük és lábuk mozgatásával felgyűrhetik a textilt, ami, ha az arcukat betakarja óriási veszélyt rejt magában, nem is beszélve például egy túl puha matracról, amibe egy hason altatás alatt akár belesüllyedhet a pici arca.

Függönyök és zsinórok:
Ha egy pici baba ágyába belóg bármi, azokat akár magukra is tekerhetik, de ha nem a legrosszabbat feltételezzük, akkor is elszoríthatja akár a lábacskáját, kezét, ezzel fájdalmat okozva a babánknak.
Nagyobb korban pedig arra kell figyelnünk, nehogy a karnist is magára rántsa miközben épp egy túl hosszúra hagyott függönyre ráesik, vagy a játék hevében belekapaszkodik.

Babaszoba kialakítása
Babaszoba kialakítása

Kemikáliák:
Azt mindenki tudja, hogy a babák és kisgyerekek számára veszélyes gyógyszereket, vegyszereket gondosan el kell zárnunk, azonban a babaszoba kialakításakor a falakra került festékanyag kipárolgásaival már nem mindenki törődik. Bizony, ha festést is kap a babaszoba, akkor néhány hétig ne altassuk ott a picit, illetve, szellőztessünk megfelelően!

Elektromos készülékek:
Persze a konnektorok mindenkinek eszébe jutnak, de egy rosszul elhelyezett állólámpa hosszú vezetékkel szintén nagyon veszélyes lehet a babánkra nézve.

Bútorok:
Nem elég, hogy a bútorok szélei, sarkai vagy lekerekítettek legyenek, vagy lássuk el őket valamilyen védőeszközzel, de arra is figyelni kell, hogy maguk a bútorok stabilak legyenek, ne tudja magára borítani a játék hevében senki.

Azért, nem szeretnénk senkit megijeszteni. Egy harmonikus babaszoba kialakítása csak egy kis odafigyelést igényel. Üljünk le pár percre, akár feküdjünk is le a földre és képzeljük bele magunkat egy szinte tehetetlen újszülött, egy nagyobb totyogó és egy ovis helyébe! Nézzük meg, elfér e, a játék közben nem lesznek e nagy akadályok a szobájában. Jó készülődést kívánunk!