Ügyeljünk az asztalos játékok biztonságosságára!

Nem sok olyan asztalosmunka van, amelynek az a végső állapota, ahogyan a szerszámok alól kikerült. A tárgyakat még több, a használati értéket javító, illetve a tárgy szépségét kiemelő műveletnek vetik alá. A felületkezelés során az adott tárgyat csiszolják, színezik, védő bevonattal látják el. Ezen műveletek különösen az asztalos játékok során játszanak fontos szerepet, ahol nem mindegy, hogy milyen felületkezelési módszerek is kerülnek bevetésre.

[wp_ad_camp_1]

A kisgyermekeknek szánt asztalos játék, az evőeszközök és konyhafelszerelések kikészítése egy külön csoportot képez. Ezen tárgyakon a felhasznált felületkezelő anyagoknak élelmiszer-biztosnak kell lennie. Ez annyit tesz, hogy a tárgyak rendes használata során nem, illetve csak a szabványos határérték alatt bocsáthatnak ki akár egészségre káros anyagokat is. A faipari felületkezelő anyagok élelmiszer-biztonsága viszont egy gyengén kutatott terület. Ennek az a legfőbb oka, hogy a fából készült evőeszközök igen korlátozott szerepet játszottak a modern nyugati világban, az asztalos játékok pedig a játékkultúrában.

Asztalos játékok
Asztalos játékok

Az asztalos játék felületkezelése is megoldható egy kis odafigyeléssel, biztonságosan. Némely felületkezelő anyagok eredendően biztonságosak. Ilyen a dió-, len-, feketecsalán-olaj. Az egyes anyagok toxicitása a gyártásuk során felhasznált oldószerektől függ. A sellak, méhviasz és a legtöbb növényi eredetű viasz ehető és ezért széles körben használják az asztalos játékok kivitelezése során.

Vannak olyan bevonatok melyek egyaránt mérgezőek száradás előtt és után is. Az epoxi lakkokat érdemes kerülni, ha asztalos játék készül a gyermeke számára. Tudni kell továbbá, hogy bármely bevonóanyag mérgezővé tehető némely adalékkal, emellett mindegy miféle a bevonat, idővel az mindenképp bomlik, a rendszeres erős tisztogatás pedig csak gyorsítja ezt a folyamatot.