Veszélyek a nyaralás során – Trópusi betegségek

A magyarok elsősorban a meleg helyekre szeretnek utazni, így például egzotikus, trópusi nyaralóhelyekre. Évente több ezren céloznak meg ilyen úti célokat. Ezek a helyek olyanok akár a földi paradicsom, azzal a nagy kivétellel, hogy itt akár komoly fertőző betegségeket is el lehet kapni.

[wp_ad_camp_1]

Trópusi betegségek komoly veszélyt jelentenek a turisták számára! A legtöbb trópusi úti cél fejlődő országokban található, ahol az európaiak számára nem megszokott higiéniás viszonyok uralkodnak. Számtalan ilyen fejlődő országokban nem ajánlott a víz fogyasztás sem. Ugyanakkor nem csak ez jelent veszélyt, hanem a trópusi rovarok csípése is. Ahogy a neve is mutatja, ezek a fertőző betegségek a trópusi, szubtrópusi területeken jellemzők. A trópusi betegségek említésére a többség az afrikai országokra asszociál, holott ezek a betegségek jelen vannak, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában is. A globális felmelegedés eredményeként bizonyos fertőzéseket terjesztő szúnyogok észak felé húzódtak, aminek eredményeként már Európában is találkozhatunk ezekkel a rovarokkal. A hírhedt nyugat-nílusi láz 2018-ban már Görögországban is felütötte fejét.

Éppen ezért nagyon körültekintőnek kell lenni és még az utazás előtt érdemes felkeresni egy oltóközpontot és beadatni a szükséges védőoltásokat. Sajnos vannak olyan trópusi betegségek, amik ellen nem létezik védőoltás, éppen ezért fokozottan ügyelni kell a szakorvos által javasolt szúnyogriasztó készítmények használatára! Továbbá érdemes körültekintően kiválasztani a szálláshelyet, mivel a rovarcsípések éjszaka is veszélyt jelenthetnek. Ne hagyja, hogy a fertőző betegség beárnyékolja nyaralását! Bővebb információkért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!