Zsuffa Ákos véleménye az OKJ-t érintő változásokról

A kormány az OKJ átalakítása mellett döntött, ami azt jelenti, hogy egy egészen új struktúrában gondolkodik a kormány. Konkrétan egyes szakmákat bevinnének az iskolába, míg másokat a felnőttképzés keretein belül tudnák elsajátítani a diákok.

[wp_ad_camp_1]

Zsuffa Ákos, Ákos a Felnőttképzők Szövetségének elnöke is kifejtette a véleményét a várható változások kapcsán. Azt ő is kiemelte, hogy egyelőre nem minden részlet ismert, azonban ennek ellenére már régóta szükség volt változtatásokra ezen a téren. Az, hogy a végeredmény jó lesz-e, az elkövetkezendő egy évben fog kiderülni. Azt is megemlítette, hogy manapság Magyarországon a képzés határozza meg a szakmát, azonban ennek fordítva kellene lennie. Talán az új rendszer ezen a téren is változásokat eredményez. Zsuffa Ákos azt is elmondta, hogy a mai gyerekek egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis a szakmai tudás sem elegendő. Fontos, hogy az iskolapadból kilépő diákok tudjanak kommunikálni, együttműködni másokkal és projektben gondolkodni.

Tény, hogy az OKJ-s rendszer már meglehetősen elavult volt. Ezt bizonyítja az is, hogy sokszor még a szakértőket is megzavarta a több száz szakmát számláló jegyzék. A változtatások egyik célja éppen az, hogy a rengeteg szakma helyett jóval kevesebb legyen, vagyis sokkal átláthatóbbá váljon. Az alapszakmákat iskolai keretek közt fogják elsajátítani a diákok, míg a speciálisabb tudást jelentő kiegészítő szakmákat felnőttképzési keretek közt tanulhatják a tanulók. Az irány tehát mindenképp jó, azonban, az is fontos, hogy ehhez a megfelelő feltételek rendelkezésre álljanak. Tehát legyen elegendő képzési hely és oktató. Az, hogy mennyire lesz sikeres a változtatás, azt kíváncsian várjuk – zárta mondandóját Zsuffa Ákos.