A radiátorok szakszerű légtelenítése

Amióta fagyosak a reggelek és a benti levegő is egyre jobban lehűl, azóta elengedhetetlen, hogy fűtsünk. Ehhez többek közt gondoskodni kell a radiátorok légtelenítéséről is, hogy a csapdába került levegő távozzon a rendszerből.

A radiátor szakszerű légtelenítése kapcsán itt tájékozódhat bővebben! Ha a rendszer levegős, akkor nagyon gyakran az jelenti a megoldást, ha a radiátort légtelenítjük. Nagyon sokszor ez bőven elegendő, hogy a levegő távozzon a rendszerből és kellemes meleg legyen az otthonunkban. Ha a radiátor alatt víz vagy rozsda található, akkor ez szivárgásra utal a fűtési rendszerben. Mindenképp ellenőrizzük, hogy a kazán áramvilágítás világít-e, szivárog-e, valamint megfelelő-e a nyomás. Természetesen a radiátorra is gondolni kell, azonban szerencsére könnyű megállapítani, hogy kell-e légteleníteni. Ha a felső rész sokkal hűvösebb, mint az alsó vagy a teljes radiátor test hideg, amikor be van kapcsolva a fűtési rendszer, akkor egyértelmű, hogy a csapdába esett levegő a probléma, amely kiszorítja a meleg vizet, így a radiátor nem tud megfelelően felmelegedni.

A levegő felszabadításához elengedhetetlen a radiátor légtelenítése. Ha kétszintes az otthonunk, akkor először a földszinten kell kezdenünk. A légtelenítéshez szükségünk lesz egy légtelenítő kulcsra, egy nedvszívó rongyra és egy edényre. A radiátor oldalán található légtelenítő szelepet az óramutató járásával ellentétesen kell elfordítani. A kifolyó vizet az edény segítségével tudjuk felfogni. A légtelenítést minden egyes radiátorral el kell végezni. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor jobb, ha szakemberre bízzuk a munkát. Ha a légtelenítés sikertelen volt, annak több oka is lehet. Ekkor is érdemes szakembertől segítséget kérni, aki hamar megoldja a fennálló problémát.