Az FVSZ elnöke kifejtette véleményét az OKJ-t felváltó rendszerről

Az FVSZ, vagyis a Felnőttképzők Szövetségének elnöke kifejtette véleményét az OKJ-s rendszert felváltó két szakmalistás rendszerről és érzékletesen mutatott rá pár felméréssel, hogy változásra igenis szükség van.

[wp_ad_camp_1]

FVSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy még nem ismer pontosan minden részletet, azonban üdvözlendőnek tartja a változásokat, mivel így a jövőbeni munkaerő piaci elvárásoknak megfelelő képzésben részesülhetnek a tanulók. Szinte mindenki tisztában van vele, hogy mi az az OKJ, valamint az efféle képzések, viszont sokan sejtik, hogy az OKJ 760 szakképesítést tart számon. A német példát megtekintve azt látjuk, hogy a képzési rendszer ennél jóval rövidebb, aminek oka, hogy nálunk a különféle speciális szakképesítéseket is külön OKJ-s képzésként jegyzik fel. Úgy tűnik a kormányzat is észlelte a problémát, így az OKJ helyett egy új fajta rendszer létrehozása mellett döntöttek. Ez lenne a két szakmalista, melynek keretein belül az alaptudást jelentő alapszakmákat egyházi, valamint állami iskolarendszerben szerezhetnék meg a leendő középiskolások.

A különféle részterületekhez szükséges, speciális szaktudást a diákok felnőttképzési kurzusokon sajátíthatnák el, melyeket egyetemeken, szakképző centrumokban, felnőttképzési kurzusokon tanítanák a diákoknak. Ez a terület bárki számára nyitott, így nem csak továbbképzések valósulnak meg ezen a területen. Zsuffa Ákos néhány felmérés eredményével reprezentálta miért van szükség változásra. Az egyik ilyen felmérés eredménye, hogy a mai gyerekek körülbelül 15 alkalommal fognak munkahelyt, de akár munkakört is váltani. Ennek fényében nem csoda, hogy 2022-ig a munkavállalók 54%-nak átképzésre, illetve továbbképzésre lesz szüksége, ez pedig azt jelenti, hogy minden negyedik embernek újra tanulnia kell.