Házilag elvégezhető hasznos téli karbantartási műveletek

A rossz idő beköszönte az ember közérzetére, mindennapjaira is kihatással van, ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy a rossz idő az autóra is hatással van. A különféle alkatrészeket komoly kihívás elé állítja a sok csapadék és a fagy. Érdemes felkészültnek lenni és felkészíteni a gépjárművet a hideg időre.

A téli időszak során házilag is elvégezhető karbantartási műveletekről ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Télen sokkal nagyobb odafigyelést igényel a vezetés a sofőröktől. Nem csak körültekintőbbnek kell lenni, mint egyébként, hanem arra is ügyelni kell, hogy a gépjármű megfelelő állapotban legyen. Néhány karbantartási feladatot ellátva, autója kiválóan felkészíthető a különleges körülményekre. A legfontosabb, hogy minden körülmények közt lássa a környezetét, hogy tudja mi történik az autó környezetében. Ehhez ellenőrizni kell az ablaktörlő lapátok állapotát. Abban az esetben, ha az ablaktörlő csíkosan, szaggatottan töröl, akkor jobb lecserélni egy újra. Télen a gépjármű előtt vagy mellett haladó autók könnyen felverik a sarat vagy a latyakot, amit az ablaktörlő lapátok leginkább csak szétkennek.

Ez a probléma könnyedén orvosolható ablakmosó folyadék használatával. Arra viszont ügyelni kell, hogy megfelelő hőmérsékleti tartományú ablakmosó folyadékot válasszon. Ha nem így tesz, akkor extrém hideg esetén előfordulhat, hogy az ablakmosó folyadék megfagy. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy a folyadék fagyás minden esetben térfogat növekedéssel jár, így fenn áll a veszély, hogy a megfagyott szélvédő mosó folyadék szétfeszíti a tartályt. Az autó télire való felkészítéséhez a gumiabroncsok cseréje is hozzátartozik. Ezt otthoni körülmények közt nem egyszerű megvalósítani, bár nem is lehetetlen. Ha segítségre van szüksége, érdemes az autót elvinni egy szakemberhez.