Mennyi idő alatt készül el az útlevél?

Célországtól függően az útlevél az egyik legfontosabb okmány, amit mindenképp ellenőrizni kell az utazást megelőzően. Egyrészt, hogy meglegyen, másrészt, hogy ne legyen lejárva. Ha útlevél készítés előtt áll, akkor olvasson tovább, megosztunk Önnel néhány igazán hasznos információt!

Útlevél készítés elengedhetetlen ahhoz, hogy bizonyos országokban át tudjon lépni a határon. A magánútlevél, illetve a második magánútlevél rendes ügyintézés esetén húsz napos határidővel kerül kiadatásra. Habár a hivatalos határidő húsz nap, ugyanakkor hozzátartozik az igazsághoz, hogy jellemzően előbb elkészül az okmány, körülbelül nyolc-tíz nap alatt. Bizonyos esetekben viszont úgy hozhatja az élet, hogy sokkal rövidebb idő alatt van szükség az útlevélre. Az útlevelet postai úton is át lehet venni, de a személyes átvétel gyorsabb és így a kiküldés ideje megspórolható. Ha igazán gyorsan kell az útlevél, akkor lehetőség van öt napon belüli, vagyis soron kívüli, három napon belüli, vagyis sürgősségi vagy azonnali, vagyis huszonnégy órán belüli útlevél kiállításra. Természetesen minél rövidebb időn belül szükséges az útlevél, annál többe kerül az igénylés.

A költségeket tekintve az öt évig érvényes útlevél hétezerötszáz forintba kerül, míg a tíz éves tizennégyezer forint. Az egy évig érvényes útlevél, mely nem tartalmaz ujjlenyomatot kétezerötszáz forint. Ha az igénylő betöltötte a hatvanötödik életévét, akkor számára a magánútlevél, illetve a második magánútlevél ingyenes. Nagyon fontos, hogy még az utazás megkezdése előtt, minél előbb ellenőrizze az útlevél érvényességét, hiszen nagyon sok bosszúsággal és költséggel jár, ha kapkodva, minél előbb kell az útlevelet pótolni. Emellett az utasbiztosítás megkötéséről sem szabad elfeledkezni!