Vezérműszíj hatalmas választékban alacsony áron

A vezérműszíj ellenőriztetése és a csereperiódus betartása nagyon fontos, mivel elszakadása esetén a motor vezérlése akár össze is omolhat. Ennek oka, hogy a vezérműszíj mozgatja a motor szelepeit működtető vezérműtengelyt.

Vezérműszíj komoly igénybevételnek van kitéve. A vezérműszíj ne egy egyszerű meghajtó szíj, hanem egy keresztbordás szíj. Ezek a bordák kapaszkodnak a meghajtó bordás kerékbe. Nincs olyan vezérműszíj, ami bizonyos idő vagy meghatározott kilométerszám után ne szorulna cserére. Továbbá a vezérműszíj hiba az alkatrész funkciója miatt is gyakorlatilag magától adódó. A szíj meglazulhat, megnyúlhat, a bordák letörhetnek. A vezérlés emiatt pontatlanná válik. Sokan úgy vélekedhetnek emiatt, hogy a lánc hatékonyabb lehet, mint a vezérműszíj. Ezt bizonyíthatja az is, hogy a nagyobb teljesítményű motorokba inkább láncot építenek be. A helyzet úgy áll, hogy a mai technológia mellett a vezérműszíj is kiválóan ellátja feladatát, valamint a gyakorlatban nem romlik el gyakrabban, mint a lánc.

A vezérmű csere nem olcsó mulatság, mivel számos hozzá csatlakozó alkatrész is a kukába kerül vele együtt. Így, ha cserére kerül sor, akkor érdemes beszerezni egy vezérműszíj szettet, ami alapvetően egy fogasszíj és görgő, de kapni olyan komplett szettet is, ami két szimmeringet is tartalmaz, az előbb említetteken kívül. A vezérműszíj csere autótípustól függ, ugyanakkor 60-90 ezer kilométerenként már eljön az ideje a cserének. Ha nem kell cserélni, akkor a javítás marad, mint lehetőség, ami a meglazult vezérműszíj megfeszítését jelenti. Ez nem egy bonyolult folyamat, így az erre szolgáló alkatrész segítségével könnyen elvégezhető. Bővebb információk az alkatreszek.hu webáruházban.