A hágcsó szabvány részleteit itt találja!

Az EN131 az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) harmonizált szabványa a fémből és bizonyos egyéb anyagokból, például üvegszálas műanyagból készült hordozható lépcsőkre és létrákra vonatkozóan. Lefedi a minimális biztonsági követelményeket ami a hágcsókkal kapcsolatos.

Hágcsó szabvány elolvasható a gravetti.hu weboldalon, ahol minőségi létrákat is rendelhet különféle ipari munkákhoz méghozzá kedvezményes áron. Egy szabvány létezik két osztályozással: EN131 Professional és EN131 Non-Professional. Külön követelmények vonatkoznak a zsámolyokra (EN14183), a padláslétrákra (EN14975), a teleszkópos létrákra (EN131-6), az emelvényes mobillétrákra (EN131-7) és az egy- vagy többcsuklós létrákra (EN131-4). Az Európai Bizottság elégedetlen volt a korábbi szabvány elemeivel, és kiadott egy EK-felhatalmazást a szabványhoz, hogy további követelményeket tartalmazzon a stabilitásra, csúszásra, tartósságra és szilárdságra vonatkozóan a használati helyzetben, ami segít megelőzni a létrával kapcsolatos balesetek fő okait. Hazánkban harmonizált szabványt vezettek be, amely visszavonja a meglévő nemzeti változatokat.

Hazánk a háztartási használatra szánt létrákra vonatkozó szabvánnyal különbözött a többi európai országtól, és az új EN131 bevezetésével ezt a hazai szabványt visszavonták. A nagy igénybevételre és ipari felhasználásra szánt BS2037/BS1129 Class 1 szabványt szintén visszavonták. Két új kategória létezik a létrák számára az EN131 szerint; egy professzionális felhasználóknak és egy nem professzionális felhasználóknak, ami azt jelzi, hogy a létra teljesítményének követelményei eltérőek. A teleszkópos létrákra vonatkozó EN131-6:2019 szabványt szintén 2019 elején vezették be, és az EN131-6:2015 szabványt is visszavonták. További részletekért és a hágcsó szabványok teljes leírásáért nézzen be bátran a gravetti.hu weboldalra.