A kutyaiskola többet ad, mint egy jól nevelt eb

A kutyaiskola kapcsán eltérő vélemények élnek az emberek fejében. Vannak, akik úgy vélik, hogy kizárólag a neveletlen állatokat kell elvinni tanulni, míg mások úgy gondolják, hogy elsősorban a speciális kiképzésben részesülő ebek járnak kutyaiskolába. Holott egyik megállapítás sem igaz.

Kutyaiskola minden kutya számára előnyös lehet, sőt a gazdi is jól jár, ha eljár kedvencével tanulni. Sokakat meglep, amikor megtudják, hogy a kutyaiskolában mindkét fél, vagyis a kutya és a gazdi is rengeteget tanul. Nem elég ugyanis az ebnek megtanítani a megfelelő vezényszavakat, a gazdinak is tudnia kell hogyan érje el a megfelelő viselkedést az állatnál. A harmonikus kutya-gazdi kapcsolatot kiválóan meg lehet alapozni egy oktató segítségével. A kutyaiskola egyik legnagyobb előnye, hogy a tanulás ellenőrzött, biztonságos keretek között zajlik szakember bevonásával. A kutyus és a gazdi nagyon sok fajta kutyával és azok gazdijaival találkozhat, aminek elsősorban a szocializációban van nagy szerepe. Egy jól szocializált, parancsokra hallgató, engedelmes állattal sokkal egyszerűbb dolgunk van.

A kutyaiskolában nagyon sok hasznos ismeretre lehet szert tenni, de ennek előzményeként, már korábban is el lehet kezdeni a tanulást, még pedig a kutyaoviban. Utóbbiba 4-5 hónapos korban vihetjük kis kedvencünket, míg a sulit 8 hónapos kort követően, vagyis az ivarérettség után kezdheti meg. A kutyaovi egy jó alapot jelent, ezért ide is érdemes eljárni az ebbel. Ráadásul ez idő alatt az állat nem csupán tanul, hanem minőségi időt is tölt a gazdival. Márpedig ez rendkívül értékes manapság, amikor a rohanó életmód miatt gyakran a szeretteinkkel, házikedvencünkkel töltött időből vagyunk kénytelenek időt elvenni. A kutyaiskola számos szempontból nagyon jól jön és igazán hasznos.