A legnépszerűbb asztalos fűrészáru termékek

Az asztalosok számára fontos, hogy jó minőségű asztalos fűrészáru álljon rendelkezésükre ahhoz, hogy a végeredmény is színvonalas legyen. A kész bútoroknál, a belsőépítészeti kivitelezéseknél a megadott elvárásoknak megfelelő végtermék kivitelezéséhez elengedhetetlen az asztalos minőségű, szárított faanyag. Az asztalos fűrészárukat felhasználás és feldolgozottság szerint csoportokba lehet sorolni.

[wp_ad_camp_1]

A fenyőfajták között megtalálható lucfenyő, mely könnyű és puha faanyag. A lucnál már sűrűbb szerkezetű a borovi fenyő, mely magasabb gyantatartalma miatt vörösesebb árnyalatú, és a rajzolata is jellegzetesebb. A asztalos fűrészáru esetében a nagyobb mennyiségben felhasznált fenyőfélék legtartósabb fajtája a vörösfenyő, hiszen szilárdsági tulajdonságait tekintve a legjobb fenyő faanyag.

A lombosok képviselik a másik nagy csoportot. A legtöbbet használt lombosok a bükk, gőzölt bükk, tölgy, cseresznye, kőris, juhar, dió, nyír, éger és akác. Ezen asztalos fűrészáruk természetesen fajtától függően különböznek színvilágukban és rajzolatukban, sűrűségük pedig messze meghaladja a fenyőfajtákét. A megmunkálásuk nehezebb, de jól ragaszthatók, felületkezelhetők.

Asztalos fűrészáru
Asztalos fűrészáru

A trópusi fafajok, az úgynevezett egzóták ugyancsak a népszerű asztalos fűrészáruk közé tartoznak. Ezen fafajokra jellemző a szilárdsági és esztétikai tulajdonságaikon kívül a magasabb olajtartalom. A trópusi fakülönlegességek itthon is használt fajtái a Burmai Teak, Wenge, Zebrano, Sapelli mahagóni, Gombe mahagóni. A színviláguk és rajzolatuk sokfélesége lenyűgöző, éppen ezért a trópusi fák felhasználásával igazi egzotikumot varázsolhatunk otthonunkba.

Az asztalos fűrészáruk között a felsoroltakon kívül még fontos szerepet kapnak a fa alapú kompozit lemezek, a rétegelt lemezek, az egyszerű forgácslapok, a farostlemezek, az MDF lapok, az OSB lapok, az MFP lapok, valamint a CK forgácslapok.