Asztalos átlagfizetés itthon és külföldön

Napjainkban egyre többen gondolják úgy, hogy nem is olyan egyszerű jó szakembert találni. A jó szakmunkások pedig nem tűntek el, csupán külföldön próbálnak inkább szerencsét. Nem lehet véletlen, hogy egyre több fiatal inkább összepakolja a batyuját és egy idegen ország felé veszi az irányt. Az okok persze egyszerűek, hiszen amíg itthon a megélhetés sem adott, addig másutt adott a biztos megélhetés, tervezhető jövő, színvonalas munkakörülmények.

[wp_ad_camp_1]

Az asztalos átlagfizetés idehaza jobbik esetben olyan 130 ezer forint közül mozog, amíg már a szomszédban is könnyedén meglehet keresni fél millió forintot ugyan ezzel a munkával. Az asztalosok számára különösen vonzó Ausztria és Németország, de így van ez a hentes, a szakács, vagy éppen a pincér szakmában is. Az asztalos átlagfizetés bizony igen alacsony, viszont a többi szakmunkás sincs jobb helyzetben. A hentesek például bruttó 120 és 190 ezer forint közötti összegért darabolják nap, mint nap az állatokat, a tetőfedők 110 és 180 ezerért dolgoznak, a mindennapi betevőnkért akár a tűző napon is, felelős pékek 130 és 160 ezerért sütnek a koránt sem kellemes kemence melegben, az autószerelők, akik munkája nélkülözhetetlen, 110-150 ezerért javítanak.

Asztalos átlagfizetés
Asztalos átlagfizetés

Németországban vagy akár csak Ausztriában a fent említett összegek akár két-háromszorosát is megkapják a jó szakembernek. Az persze köztudott, hogy a hazai szakmunkások egy része a feketegazdaságot is segítségül hívja, hogy a jövedelmét egy kicsit felturbózhassa, de az asztalos átlagfizetés még ezzel együtt sem haladja meg a maximum 200 forintos értéket, ami még mindig jóval kevesebb, mint a fél millió forint.

Természetesen mindenki maradjon inkább idehaza, hiszen ha így folytatódik a helyzet, akkor odáig fogunk jutni, hogy saját magunk állítjuk össze a bútorainkat. Az asztalos átlagfizetést legalább a kétszeresére kellene növelni, bár sokan azt vallják, hogy örüljön egyáltalán akinek van munkája…