Asztalos mestervizsga, azok számára akik igazi mesterekké akarnak válni!

Az asztalos mestervizsga sikeres elvégzését szigorú szakmai követelmények határozzák meg, melyeket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara határozott meg. Nem kell azonban senkinek sem megijednie, aki elszánta magát, hogy leteszi asztalos mestervizsgát, hiszen a követelmények pontosan meg vannak határozva, így előre fel lehet készülni, hogy aztán a vizsga sikerrel járjon.

[wp_ad_camp_1]

A mestervizsgára bocsátás előfeltétele, hogy megadott szakmák, szakképesítések egyikében legyen megszerzett szakmunkás-bizonyítvány vagy szakmai érettségi képesítő bizonyítvány, középiskolai érettségi bizonyítvány, mérnöki végzettség, továbbá a szakma, szakképesítés munkaterületein eltöltött 5 éves szakmai gyakorlat.

Az OKJ szerinti az Asztalos elnevezésű szakmai képesítéssel rendelkező mester szakmájának gyakorlása során, önállóan – korszerű kézi és gépi eszközökkel, szerszámokkal, anyagokkal -, tipikusan jellemző munkatevékenységeket kell elvégeznie. Ezen tevékenységek közé tartozik, hogy adott anyagokból önállóan tervezzen bútorokat és készítése el azokat kézi és gépi megmunkálással, épületek belsőépítészeti munkáját megtervezze és kivitelezze fából, valamint szállító eszközök mozgatható és beépített bútorainak tervezését és készítését is meg kell oldania annak aki sikeres asztalos mestervizsgát akar tenni.

A szakmai követelmények közül fontos, hogy a szakma – mester szintű – gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatokat ellássa a tanuló. Az asztalos mestervizsga követelmények között szerepel továbbá a szakmai elméleti ismerete is, melyek ugyancsak pontosan meg vannak határozva.

Az asztalos mestervizsga célja annak megállapítása, hogy a mesterjelölt megfelel-e a meghatározott feltételeknek. A mestervizsga részei a szakmai gyakorlati vizsga, a szakmai elméleti vizsga, a vállalkozási és pedagógiai vizsga, valamint a gyakorlati vizsga, azaz egy „Mesterremek” készítése.