Az asztalos munka és a felületkezelés

Egy jó asztalos munka méltó lezárása a felületkezelés. Ehhez ma már adottak a legmodernebb készülékek, különféle asztalos eszközök, de természetesen magát a felületkezelő anyagot is jól kell megválasztani. A száradó növényi olajokat már sok ezer éve alkalmazzák felületkezelésére, nem is véletlenül. Legfontosabb előnyük, hogy tiszta formájukban száradás után ártalmatlanok az egészségre, így a gyermekjátékok és élelmiszerekkel érintkező asztalos munkák felületkezelésére kiválóak.

[wp_ad_camp_1]

Az olajjal végzett asztalos munka minden változata nagyon egyszerű és viszonylag könnyű is. A felhasznált anyagok és eszközök között az olaj, terpentin, ecset, törlőrongy, a különféle csiszolószerek találhatóak. Az olajok felhordhatók ecseteléssel és merítéssel is egyaránt. A megfelelő munkakörnyezet természetesen szükséges, hiszen száradó olajokkal sikeresen megoldani az asztalos munkákat csak pormentes, tiszta környezetben, megfelelő hőmérsékleten lehet.

Asztalos munka
Asztalos munka

Az olajozás előtti asztalos munkák egyike a gondos előkészítés, ugyanis az olaj nem csak a fa szépségét emeli ki, de a felület hibáit is. Az adott munkadarabnak tisztának, por-, ütődés- és karcmentesnek kell lennie. Tudni kell, hogy az olajok oldják számos fafajta színanyagát, ezért gondatlan alkalmazásuk foltosodáshoz is vezethet. A kétrétegű olajbevonat a legtöbb beltéri felhasználásnál már optimális védelmet biztosít, amíg kültéren akár hét réteget is felhordani.

A tiszta olajbevonatoknak persze van egy nagy hátránya is, mégpedig hogy nem kopásállók, ezért erős igénybevételnek kitett szerkezetek felületkezelésére nem a legalkalmasabbak. Az ilyen jellegű asztalos munka esetén inkább a gyanta olajok alkalmazása javasolt. Ezen olajok már két-három réteg felhordása után megfelelő fedést adnak. Az asztalos munkák során alkalmazott feldolgozási módjuk megegyezik a tiszta növényi olajokéval, de csak beltéri használatra alkalmasak.