Az új trend: a kondenzációs!

Érdemes tisztában lenni vele, hogy egy új, 2016. július 1-től hatályos kormányrendelet szerint Magyarországon és az Európai Unió területén kizárólag olyan gázkazán kerülhet forgalomba, amely legalább nyolcvanhat százalékos hatásfokkal működik. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy kizárólag a kondenzációs kazánokat lehet üzembe helyezni, hiszen csak ezek a kazánok felelnek meg az előírásnak.

[wp_ad_camp_1]

A kondenzációs kazánokról itt érhet el bővebb információkat! Az említett energiatakarékossági előírás értelmében a régi kazán lecserélése esetén kizárólag a kondenzációs kazán jöhet szóba. Abban az esetben, ha egy régi kéményes vagy egy szimpla turbós kazánt szeretne lecserélni, akkor egy új füstelvezető rendszer kiépítésére is szükség lehet. Már a kondenzációs kazán megvásárlása sem olcsó mulatság, ugyanakkor a nagyobb költség tényezőt az új füstelvezető elkészítése jelenti. Az új égéstermék kürtőre azért van szükség, mert a megváltozott működési technológia miatt a füstgáz jellege is módosul. A kondenzációs gázkazánok igazán magas hatásfokkal tudnak üzemelni, mivel az égéstermékben található rejtett hő is hasznosításra kerül. Mindezt a füstben lévő vízgőz lecsapatásával. Az energiahatékonyság ennek köszönhetően valósul meg.

A szabadba távozó felesleges energia mennyisége gyakorlatilag a nullához konvergál. A hidegebb füstgáz a kéményben páralecsapódásokat eredményezhet. A bélés anyagának ellen kell állnia a savas folyadéknak. Tehát összességében az új fűtésrendszer kiépítése a kürtő bélelését vagy újrabélelését jelenti. A beruházásnak köszönhetően nem csak az otthoni komfort fog nőni, hanem az ingatlan értéke is. A hatékonyabb üzemmód miatt a gázfelhasználásban is megtakarításra lehet számítani. Ráadásul az ökológiai lábnyom is csökkenthető ezáltal!