Egy jól felszerelt asztalos üzem kihagyhatatlan eszköze

A legtöbb asztalos üzem által használt anyagmegmunkáló gépet saját motor hajtja meg. Előnyei vitathatatlanok, de vannak olyan kombi gépek is, amelyek az egy alapgépre szerelhető adapterek elvét újítják fel. Itt a fő baj, hogy az adaptereinek felszerelése bonyolult, időrabló. Előny viszont, hogy karbantartásuk költségkímélőbb a saját motoros gépeknél.

[wp_ad_camp_1]

Az asztalos üzemekben a különféle célfeladatok elvégzésére alkalmas adapterek gépre rögzítésére bonyolult, csak precízen kialakított szerkezeti részek biztosítják ezt, de most ezt a feladatot meg lehet oldani egyszerűen is. A Scheppach Kombi famegmunkáló szerszámgép a legjobb példa erre. Egy olyan univerzális eszközről van szó, melynek ott a helye az asztalos üzemek készülékei között, mely tartozékaival együtt egy komplett asztalosműhely összes szerszámgépét magában foglalja. Ezen elemek szakszerű meghajtásáról pedig csak egyetlen nagy teljesítményű motor gondoskodik úgy, hogy az adapterei gyorsan cserélhetők.

Asztalos üzem
Asztalos üzem

Az asztalos üzem elvárásai számára lett tervezve, azok munkaigényeiknek megfelelően látja el. Az alapgép egy áteresztő és egyengető gyalu. A meghajtómotort rejtő gépállvány alul áteresztő-, felül egyengető gyalulásra alkalmas. Az adapterek között megtalálható az asztalos üzemek számára nélkülözhetetlen körfűrész, a fazonmaró, a hosszlyukmaró, a szalagcsiszoló a kisebb síkfelületek finom megmunkálása érdekében, végül pedig a tárcsás csiszoló, ami főként ívelt munkadarabok élének finomításához szükséges.

Látható tehát, hogy egy asztalos üzem remekül elboldogulhat ezen remek készülék általa. A Scheppach Kombi HMC 2600, avagy az igényes kivitelű, precíz asztalosipari kombi gép esetében az adapterek mindegyike por, illetve forgácselszívó csonkkal ellátott, de ezekre azonban csak ipari porszívó csatlakoztatható. Amilyen egyszerű a használata, olyan sokoldalú!