Kiváló asztalos gyalupad saját kezűleg

Az asztalos gyalupad sok esetben drága és terebélyes munkaeszköz, a hobbi asztalosoknak nem áll módjuk beszerezni vagy elhelyezni azt. Lemondani persze nem kell róla, hiszen saját kezűleg is elkészíthető egy szerényebb méretű változata, amihez most némi segítséget nyújtunk, bemutatjuk a legelemibb lépéseket. A gyalupad váza zártszelvényű acélidomokból, laposvasakból, illetve szögacélból állhat, az asztallap pedig lécekből, tömör építőlapokból összeragasztott testes anyag lehet.

[wp_ad_camp_1]

A stabil állvány az asztalos gyalupadhoz idomvasakból valósítható meg legkönnyebben. Előbb a keret darabjait kell méretre szabi tetszés szerint, majd a sarkait kell levágni 45 fokban. A keret összehegesztéséhez már csak akkor fogjunk hozzá, ha ellenőriztük a páros alkatrészek azonos hosszúságát. Ha pontosan szabtunk, az alkatrészek beállításakor nem követtünk el semmilyen hibát, a váz nem fog billegni. A lábak alját egy-egy laposvasból levágott lemeztalp felhegesztésével kell lezárni, majd aljukra a raklapot felfogó vasakat kell illeszteni.

Asztalos gyalupad
Asztalos gyalupad

Az asztalos gyalupad lapjának kifejezetten masszívnak kell lennie. A méretre szabott staflikba először két összefogó menetes rúd számára átmenő furatokat kell fúrni. A két szélső lécbe pedig süllyeszték kell az alátétek és az anyák számára. Az alátétek és az anyák segítségével egymáshoz kell szorítani a staflikat. Az asztalos gyalupad mindkét oldalát gyaluljuk simára. A tömör fatábla oldalaira fel kell fogatni a rétegelt lemezből leszabott szegélyléceket. Lyukfűrésszel nyílást kell készíteni a padvasat helyettesítő keményfa tömb számára.

Természetesen nem egyszerű feladatról van szó, ha valóban egy erős és masszív asztalos gyalupadot szeretnénk összehozni, így ha nem megy a munka, akkor mégis jobb inkább beszerezni, akár egy használt gyalupadot is, ami legalább már össze van rakva.