Kuplung készlet, az autó elengedhetetlen alkatrésze

A kuplung készlet kétségtelenül az egyik legfontosabb alkatrésze, mivel az autó hajtásláncok egyik fontos kulcseleme. A kuplung készlet legfőbb feladata a forgatónyomaték átvitele a motor, a sebváltó, valamint a kerekek közt. Érdekesség, hogy a kuplung német eredetű szó, melynek jelentése tengelykapcsoló.

[wp_ad_camp_1]

Kuplung készlet elengedhetetlen része az autónak. Elemeinek zavartalan működése nagyon fontos, annak érdekében, hogy a kocsi megfelelően haladjon. A kuplung készletet három fő részre lehet osztani, a kuplung szerkezetre, a kuplungtárcsára, illetve a kinyomócsapágyra. Abban a pillanatban, ahogy ráhelyezi lábát a kuplungpedálra és lenyomja, a motor és a sebességváltó közt megszakad az összeköttetés, mivel a kuplungtárcsa és a szerkezet eltávolodnak egymástól. A kuplung készlet fontos része az autónak, így ügyelni kell rá, hogy időben sor kerüljön a cserére. Onnan lehet tudni, hogy a kuplung hibátlanul működik, hogy a pedált tövig nyomva az autó könnyedén egyenesbe helyezhető, majd ahogy fokozatosan felengedi a kuplungpedált, az autó elindul. A teljes felengedést követően az autó kuplungja nem csúszhat. Ellenkező esetben mielőbb fel kell keresni egy szervizt!

Ha a kuplung elkopott, annak egyértelmű jelei vannak. Például a motortér felől kellemetlen szagokat lehet érezni vagy az autó nem gyorsul eléggé. Ilyen esetekben érdemes mielőbb ellátogatni egy szervizbe. A kuplung készlet alkatrészei együtt kopnak, így csak együtt lehet kicserélni őket. Külön-külön nem szabad elvégezni a cserét. Szerencsére ma már igazán nagy a választék, így ki tudja választani a megfelelő típust, mely ár-érték arányban is megfelelő. Ha kuplung készletre van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba, ahol bővebb információkat is talál!