Lengéscsillapító feladata

A kellő lengéscsillapítás fenntartása érdekében a lengéscsillapítókat minden esetben tengelyenként párban szükséges lecserélni.

[wp_ad_camp_1]

Lengéscsillapító tekintetében érdemes tisztában lenni vele, hogy ha kifolyik az olaj, valamint már nem lehet felújítani, akkor kénytelenek leszünk újat vásárolni. A meghibásodott lengéscsillapítóval való vezetés életveszélyes lehet, ráadásul nem csak ránk, hanem a többi közlekedőre nézve is. Ha valaki meghibásodott lengéscsillapítóval indul útnak, akkor a féktávolság nő, a menetstabilitás, valamint az autó kormányozhatósága pedig csökken. A rossz hír az, hogy a lengéscsillapító hibát nem feltétlenül lehet észrevenni, csak, amikor már vészhelyzet áll fenn. Valószínűleg nem árulunk el azzal nagy titkot, ha azt mondjuk a magyar utak nem épp kiváló minőségükről híresek. Elég csak a közutak kátyúira, felgyűrődéseire gondolni. Az ilyen rázkódások elnyelésére mechanikus és kinetikus rúgók kerülnek beszerelésre az autóba. Az is gyakran felmerül kérdésként, hogy gázos vagy olajos lengéscsillapítót érdemes-e beszerezni.

A közhiedelem úgy tartja, hogy a gázos lengéscsillapító jobb, mint az olajos verzió. Ezzel szemben az az igazság, hogy az átlagos, utcai használat mellett nincs különösebb különbség a két típus közt. A rossz útkörülmények felgyorsítják az autókban a lengéscsillapítókopását. Ha kanyarodásnál az autó meginog vagy hirtelen gyorsításnál megrázkódik az eleje, akkor az komoly figyelmeztető jel lehet. Szintén nem sok jóra utal, ha megnő a féktáv vagy fékezés során félrehúz az autó. Ha bővebben szeretne olvasni a lengéscsillapítóról, valamint a hozzá köthető meghibásodásokról, esetleg új alkatrészre van szüksége, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba.