Tápláléktolerancia kezelése hatékonyan

A táplálékintolerancia, akárcsak a táplálékallergiák fontos szakterületei a dietetikusoknak. A táplálékintolerancia esetében is a táplálkozáson keresztül vezet az út a tünetmentességig, ehhez pedig dietetikus által szakszerűen összeállított étrendre van szükség.

[wp_ad_camp_1]

Tápláléktolerancia kezelése dietetikus által hatásos lehet, azaz elérhető a tünetmentesség. A táplálékintolerancia reprodukálható és specifikus tünetegyüttest okoz, azonban nem áll immunreakció a hátterében, mint a táplálékallergia esetében. Az elmúlt években nőtt a táplálékintoleranciában szenvedők száma. Hazánkban a leggyakoribb fajtája a laktózintolerancia, melynek során a tejcukrot bontó enzim, vagyis a laktáz részleges vagy teljes hiánya áll fenn. Hasmenés, puffadás, hasi fájdalom sorolható a jellemző tünetek közé. Az intoleranciát tekintve nagy eltérések lehetnek egyének közt, ezért általános kezelésről nem beszélhetünk. Szintén gyakori formája az intoleranciának a lisztérzékenység, amire a felszívódási zavar és a vékonybél-nyálkahártya károsodása a jellemző.

A lisztérzékenység tipikus tünetei közt említhetjük a fokozott gázképződést, az étvágytalanságot és a hasmenést. A felszívódási zavar számos kísérő tünetet eredményez, mint például az izomgörcsök, vérzékenység, csökkent immunaktivitás, alacsony vérnyomás, vérszegénység. Az étel elfogyasztását követően 3-6 hónappal jelentkeznek a tünetek, azonban ezek nem mindig mutatnak egyértelmű képet. Éppen ezért fontos a pontos diagnosztizálás, amit egy szakszerűen összeállított diétás terv követ. A lisztérzékenység terápiája kizárólag a helyes táplálkozás által valósítható meg. Kezelés hiányában gyakran alakul ki daganatképződés, csontritkulás, valamint a vékonybél rosszindulatú elváltozása.