Miért előnyös, ha a gyerek gyurmákkal játszik?

A két év körüli gyermekek előszeretettel fognak meg bármit és tapogatnak különféle tárgyakat. A kisgyerekek jellemzően körülbelül bölcsis, de legkésőbb óvodás korban találkoznak a gyurmával. A gyurma az egyik legsokoldalúbb, legfejlesztőbb játék, így mindenképp érdemes megajándékozni vele a gyermeket!

Gyurmák terén szerencsére bőven akad választék, ma már szinte bármilyen típus beszerezhető. A gyurma egyik legnagyobb előnye, hogy nagy mértékben fejleszti a gyermek finommotorikus képességeit, amelyre a későbbiekben is nagy szükség lesz, például iskoláskorban az írás során. A gyurma rengeteg lehetőséget ad arra, hogy a gyermek fejlessze nem csak finommotorikus képességeit, hanem izomzatát is. Gyakorlatilag a kar összes izma mozog gyurmázás közben. Emellett a szem-kéz koordináció is folyamatosan fejlődik, hiszen a gyereknek folyamatosan szemmel kell kísérnie, amit éppen csinál. A gyurmázás és egyben a rajzolás is elősegíti, hogy a gyermek arányérzéke fejlődjön. Idővel az elkészült mű arányait tekintve egyre jobban fog hasonlítani a valóságos képre. A gyurmázás további előnye, hogy a gyerek annyiszor kezdheti újra, akárhányszor csak akarja. Ha nem tetszik neki a végeredmény, akkor összegyúrja a gyurmát és kezdődhet elölről az alkotás izgalmas folyamata.

Bármi is készü gyurmából, akár egy bonyolultabb elképzelés, akár egy egyszerű hóember, koncentrációra mindenképp szükség van. Miközben a gyerek alkot, folyamatosan oda kell figyelnie, hogy mindent úgy csináljon, ahogy azt elképzelte, ezáltal pedig a koncentrációs képesség is fejlődik. Ráadásul a szépérzék is egyre jobban kialakul és fejlődik. Egy nem oda illő szín vagy rosszul megalkotott fejforma hamar szemet szúr a gyermeknek és legközelebb sokkal jobban odafigyel az ilyen apró részletekre is.