Mik a levegős fék legjellemzőbb jelei?

Ha levegő kerül a fékrendszerbe, akkor annak oka leginkább a fékpedál puhulása. Ekkor a fékhatás ténylegesen mindössze többszöri féknyomás után jelentkezik. A levegős féket szerencsére helyre lehet hozni légtelenítéssel a szervízben, viszont, ha ez nem segít, akkor át kell nézni a teljes fékhidraulika rendszer, valamint a fékfolyadék minőségét.

[wp_ad_camp_1]

A levegős fék jeleiről bővebb információkat szerezhet ide kattintva! Ha azt tapasztalja, hogy a fék puhábban működik és több egymás utáni benyomás hatására, pumpálásra keményedik fel a fék, akkor nagy eséllyel levegő került a fékrendszerbe. Ez általában a fékbetét cseréje miatt szokott bekövetkezni. Ellenkező esetben, ha a fékpedál keményebb, akkor is van rá esély, hogy levegő került a fékrendszerbe. Bármelyiket is tapasztalja, érdemes ellátogatni egy szervizbe, ahol fény derül rá, hogy valóban levegős-e a rendszer, ha pedig igen, akkor légtelenítés által megoldható a probléma. Sőt, mi több, a fékek légtelenítését, akár házilag is el lehet végezni, ehhez azonban kellő hozzáértés és tapasztalat szükségeltetik!

Ha a fékrendszert házilag légteleníti, akkor két ember kell hozzá. Egy ember szükséges a fék légtelenítéshez és egy másik a fékpedál pumpálásához. A műveletsor megkezdéséhez vegye le a fékmunkahenger legmagasabb pontján elhelyezkedő légtelenítő csőcsavar sapkáját és húzzon rá egy átlátszó műanyag fóliát. Azonban még ez előtt rakjon rá egy megfelelő csillagkulcsot a csavarra. Eleinte kicsit kell megmozgatni a csavart és a segítőtársat meg kell kérni, hogy a fékpedált nyomja be. Ezután ellen tartva nyissa tovább a csavart és várja meg, hogy a fékfolyadék a csőbe kerüljön. Ha a folyamat többi részét is látni szeretné, akkor látogasson el a ka-autoszerviz.hu weboldalra!