Milyen névnap van ma? Megtudhatja az interneten!

A névnap egy adott napon az egyén keresztnevéhez kapcsolódó ünneplés. Európa-szerte és a volt szovjet köztársaságokban népszerű a név eredetének ünnepe. A névnapokat eredetileg az ortodox keresztény vagy katolikus szentek ünnepén ünnepelték, amelyet a névadó szenthez vagy mártírhoz kapcsoltak, de ezekben a kultúrákban a középkor óta hagyomány. Az egyház inkább ezeket az ünnepségeket hirdette, mint a születésnapi ünnepléseket. (Ez utóbbit pogánynak tekintették).

Milyen névnap van ma? Erről mindent megtudhat a nevnap.eu weboldalon, tehát keressen fel minket és megtalálhatja a névnaposok listáját néhány pillanat alatt. Kelet-Európában a névnapot gyakran nagyobb lelkesedéssel ünneplik, mint a tényleges születésnapot. A barátok és a család kártyákat, csokoládét, virágot és ajándékot küldenek. A nap hagyományos keresztény ünnepei közé tartozik a Szent ünnepe alkalmából megtartott „istentiszteletek” látogatása. A modern időkben és a több évtizedes uralom után az ünnepségek inkább világi jellegűek. Lehet, hogy egy nagy bulit tart, amely egész éjszakába nyúlik. Az a nap, amelyen egy adott nevet ünnepelnek, régiónként különböző dolgoktól függően változik. A Szentek Ünnepeinek naptárát hivatalosan a régió uralkodó egyháza határozza meg. Különböző listák vannak a római katolikus és az ortodox keresztény egyházakra, sőt országról országra változnak a névnapok közösségén belül. A védőszenteknek és más szenteknek, akik fontosak egy adott régióban, több „napjuk” lehet ezen a területen.

A névnap származhat történelmi eseményből, a történelem fontos személyeiből vagy ősi hagyományból is. Azokon a területeken, ahol nincsenek szentek ünnepei, a nap más egyházaktól vagy kultúráktól kölcsönözhető. A névnapok a legtöbb közép-ázsiai országban nem őshonosak, de az ünneplés gyakorlata a szovjet időkben kezdődött. Amennyiben többet tudna meg a névnapokról keresse fel a nevnap.eu weboldalt.