Milyen pamut lepedő típusok ajánlottak a különböző ágyakra, matracokra?

Új ágy, hálószoba felújítás, költözés, átalakulás? Az alvás minősége semmilyen esetben sem elhanyagolható. Lakásfelújítás során nagy hangsúlyt fektetünk a hálószobára, az ágy kényelmére, az alvási körülményekre. Felnőtteknek és gyermekeknek is fontosak a megfelelő állapotok a pihentető alváshoz, a friss, üde ébredéshez.

Egy kényelmes hálószoba megteremtése nem túl bonyolult dolog. A hálószobába nincs szükség TV-re és nagy fényekre, csak egy kényelmes ágyra, kemény matracra, ami megfelelő alátámasztást nyújt a gerincnek. Szükség van fényzáró függönyre, éjjeli szekrényre, ágyelő szőnyegre és extra puha lepedőre, ágyneműre és ágyneműhuzatra.

Az ágyneműk különösen fontosak a hálószoba megalkotásakor. Mivel szorosan és egész éjjel érintkezik testünkkel, bőrünkkel, csakis minőségi és csakis pamut lepedőt, ágyneműhuzatokat vásároljunk. Ne használjunk poliészter anyagú lepedőket, inkább a tiszta pamut és selyem anyagokat részesítsük előnyben.

A 100% pamut lepedő gumis és hagyományos vászon formában is beszerezhető, így mindenki, ágyának típusától függően választhat. A lepedő akkor kényelmes, ha nem gyűrődik alattunk alvás közben. Ezt úgy tudjuk megelőzni, ha jó méretet választunk.

Ágynemű
Ágynemű

A gumis szélű pamut lepedő a matracokhoz tökéletes választás. Arra azonban méretválasztásnál figyelni kell, hogy ne a matrac szélességét vegyük alapul. Adjuk hozzá a matrac magasságát is és ennek megfelelő méretű gumis pamut lepedőt vásároljunk. Például ha 160 cm széles a matrac, magassága pedig 20 cm, akkor 180 cm-es lepedőt válasszunk.

A hagyományos pamut vászon lepedő pedig a franciaágyakhoz illik, itt ugyanis nincs matrac, hogy alá hajtsuk a széleit. Sima pamut lepedőt választhatunk pamut flanel, pamut szatén és sima pamut anyagból is. A pamut flanel lepedő nagyon meleg, télre ajánlott, a pamut szatén pedig hűsítő, mely nyáron igazi kincs a hálóban. A flanel és szatén lepedők előnyei, hogy vasalni nem kell őket. A hagyományos, 100% pamut lepedők hajlamosak a gyűrődésre, de ha nem szeretnénk a vasalással foglalkozni, ne nagy fordulatszámmal centrifugáljuk őket mosás után.

A pamut gumis lepedő és a hagyományos pamut vászon lepedő is sokféle színben kapható. A fehér lepedő méltán népszerű, de választhatunk belőlük vidám színeket is, amik nem csak nyáron, de télen is megszínesítik a hangulatunkat. A narancssárga, citromsárga, zöld, lila lepedők nagyon kellemesek a hálószobában. Lepedőkből érdemes több darabot is vásárolni.

A hálószoba legyen egy meghitt, pihentető, barátságos tér, ahol minden éjjel kényelemben érezhetjük magunkat.