Minden, amit a munkavédelmi felszerelésről tudni kell!

A munkavédelmi felszerelés egy olyan védőruházat, sisak, védőszemüveg vagy más ruházat illetve kiegészítő, amely a viselő testének sérülés vagy fertőzés elleni védelmét szolgálja. A speciális munkavégzés során jelentett veszélyek közé tartozik a fizikai, elektromos, hő, vegyi anyagok, biológiai veszélyek és a levegőben lévő részecskéknek a veszélye is.

[wp_ad_camp_1]

A munkavédelmi felszerelés darabjait a hagyományos ruházati kategóriákra nem alkalmazzák. Az egyéni védőruházat célja, hogy csökkentsék a dolgozók veszélyeztetettségét. Amikor a mérnöki ellenőrzések és az adminisztratív ellenőrzések nem valósíthatók meg, az általános munkavédelmi felszerelések hatékonyak a kockázatok elfogadható szintre történő csökkentésére. A munkavédelmi felszerelés komoly korlátja, hogy nem szünteti meg a veszélyt és azt eredményezheti, hogy az alkalmazottak nagy veszélynek vannak kitéve, ha a berendezés meghibásodik. Bármely munkavédelmi felszerelés  akadályt képezhet a viselő és a munkakörnyezet között. Ez további gondokat okozhat a viselőnek. Hátrányosan befolyásolhatják munkájuk elvégzésének képességét, amennyiben azok nem a megfelelő minőségben vannak elkészítve. Jelentős mértékű kellemetlenséget okozhatnak a munkavállalónak és a munkáltatónak is egyaránt. A legfontosabb a minőségi munkavédelmi felszerelések alkalmazása során, hogy helyesen legyenek használva.

Amennyiben ezt nem tartjuk szem előtt, akár sérülést, rossz egészségi állapotot, vagy szélsőséges körülmények között halált is okozhatnak. A jó ergonómiai kialakítás segíthet minimalizálni ezeket az akadályokat, és így hozzájárulhat a biztonságos és egészséges munkafeltételek biztosításához a megfelelő használatával. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem gyakorlata a munkahelyi veszélyek mérséklésére szolgálhat, amelyek veszélyeztetik a munkavállalók biztonságát és életminőségét.