Olvasson a vérnyomásról a medicalnews.hu-n

A vérnyomás a vér által az artériák belső falain kifejtett erő. Bár egy személy átlagos vérnyomása állandó marad, a nap folyamán kisebb ingadozásokat mutat – csökken, miközben ellazul, és pillanatnyilag növekszik és izgatott vagy stresszes.

[wp_ad_camp_1]

A medicalnews.hu weboldalon mindent megtudhat a vérnyomásról, a normál vérnyomásról és a magas vagy alacsony vérnyomás hatásairól is bővebben olvashat majd. A vérnyomást szisztolés és diasztolés értékként írják le. Ennélfogva a BP 120/80 Hgmm azt jelenti, hogy 120 a szisztolés szám, és 80 a diasztolés szám. A vérnyomás az artériákon belüli vér nyomása. Elsősorban a szívizom összehúzódása okozza. Mérését két szám rögzíti. Az első (szisztolés nyomás) a szív összehúzódása után mérhető és ez a legmagasabb. A második (diasztolés nyomás) mérése a szív összehúzódása előtt történik és ez a legalacsonyabb. Általában vérnyomásmérő gépeket használnak a nyomás mérésére. A vérnyomás emelkedését „magas vérnyomásnak” nevezik.

A Normál vérnyomás ideális tartománya: A 120/80 Hgmm alatti vérnyomás. Emelt vérnyomás: ha a vérnyomás-leolvasások állandóan 120 és 129 szisztolés, és kevesebb, mint 80 Hgmm diasztolés értékek között vannak, akkor ezt magas vérnyomásnak nevezik. Az emelkedett vérnyomással rendelkező embereket a magas vérnyomás veszélye fenyegeti, hacsak nem tesznek lépéseket annak ellenőrzésére. Hipertónia I. stádium: Ebben az állapotban a vérnyomás-leolvasások következetesen 130-139 szisztolés vagy 80-89 Hgmm diasztolés tartományban vannak. Az orvosok vérnyomáscsökkentő gyógyszereket és életmódbeli változásokat írhatnak fel a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatának csökkentése érdekében. Hipertónia II. Stádium: Ebben az állapotban a vérnyomás-mutációk következetesen 140/90 Hgmm vagy ennél magasabbak. Az orvosok gyógyszerek és életmódbeli változások kombinációját is előírhatják. Nézzen be a medicalnews.hu-ra és mindent megtudhat.