Zenehallgatás és munka – Megférnek egymás mellett?

Vannak, akiknek szükségük van valamilyen háttérzajra munka során, mást viszont a világból ki lehet üldözni ezzel. Pontosan tudjuk, hogy mindkét tábornak megvannak a maga képviselői. Mi most az előbbiek mellett sorakoztatunk fel pár érvet.

[wp_ad_camp_1]

Bővebb információk a munka közbeni zenehallgatásról itt található. Még az ATP Szövegírás szövegíróit megosztja a téma. Van, aki kizárólag néma csöndben tud hatékonyan dolgozni, más jobb szereti, ha van egy kis háttérzene, amit leginkább füles segítségével élvezhet. A csapat öt pontba gyűjtötte érveit, miért érdemes zenét hallgatni munka közben. Bizonyos munkakörökben, például, ahol fogalmazni kell, egy szóval kreativitásra van szükség, ott a zene sokat segíthet. Például több óra munka után, amikor már nehezen jön az ihlet és a kreatív gondolatok, a zene sokat segíthet, hogy könnyebben menjen az írás. A zene számtalan élethelyzetben segít, például edzés közben, az autóban az ember nem alszik el, munka közben pedig az sokkal energikusabbnak érzi magát. Talán mondanunk sem kell, hogy az is számít, hogy milyen zenét hallgatunk. A szöveg nélküli zenéket tartják a legjobbnak az ATP szövegírói. Ugyanis a szavak nélküli zenék nagy előnye, hogy a nem a szavakra figyelünk, így nem terelik el a figyelmet a munkáról.

Az iroda nagy hátránya, hogy komoly alapzaj lehet. Elég csak a billentyű leütés és a nyomtató zajára gondolni, az emberek beszélgetésére, a tűsarkú kopogására és még hosszan sorolhatnánk. Ha van nálunk fülhallgató, akkor közepes hangerővel már tökéletesen ki lehet zárni a külvilág zaját, úgy, hogy ezáltal másokat sem zavarunk a hangos zenével. Bizonyos dallamok hatására akár új ötlet, ihlet is megszállhat minket. Az persze teljesen egyénfüggő, hogy ki mennyire szereti, ha szól a zene munka közben netán zavarja-e.