3D játékok – valósággá váló játékok

Szinte hihetetlen, hogy pár éve még pixeles játékokkal játszottunk a gépen, amik akadoztak és a maihoz képest nevetséges grafikával rendelkeztek. Azonban mindez kellett ahhoz, hogy mára megszülessenek a 3D játékok.

[wp_ad_camp_1]

3D játékok történetét szubjektív, hogy honnan számítjuk, azonban érdemes a 70’-es évektől számítani, mivel ekkortól kezdtek megjelenni a 3D játékkísérletek. Vannak olyan, ma már legendásnak számító játékok, melyekben már fellelhetők a 3D jelei, azonban ezek meglehetősen kezdetleges kivitelezések, minden esetre akkoriban nagyban növelte a játékélményt. Ilyen például a Maze War, ami az első 3D-s egy személyes lövöldözős játéknak számít. Ebben a játékban egy elnagyolt 3D-s labirintusból kellett kiszabadulni, miközben gülü szemű szörnyeket kellett lelőni, amik a játékosra támadtak. Szintén ilyen legendásnak számító játék a Spasim, ami manapság az értelmezhetetlen kategóriába esik a játékmenet és kinézet alapján, azonban tagadhatatlan, hogy ebben is fellelhetők a 3D jelei. Akkoriban ez a játék hatalmas újdonságnak számított.

Korai 3D játékok

Az előbb említett két játék a kezdeteket mutatja meg, azonban a későbbiekben is találhatunk 3D próbálkozásokat, legalábbis annak illúzióját. A 80’-as évek számítógépes játékai sokkal inkábba 3D illúzióját keltették, így nem nevezhetők a valódi értelemben vett 3D-s játékoknak, azonban a törekvés már fellelhető ezekben a játékokban. Olyan játékok is készültek ekkoriban, amik 3D-s játéktereket igyekeztek alkalmazni, azonban ezek két dimenziósra lettek korlátozva. Szintén meg kell említenünk a hátsó kamera nézetű versenyautós játékokat, amik teljesen külön úton indultak el, mivel ezek a játékok egészen a 90’-s évekig népszerűek maradtak.