Az asztalos segédmunka alapja, avagy a kötések

A asztalos segédmunka folyamán számos feladatot kell ellátniuk a segítőknek, meg kell tanulniuk az alapokat, a fontosabb feladatokat. Az egyik leginkább lényeges asztalos segédmunka, melyet minden tanulónak el kell sajátítania a fogazott fakötések ismerete, melyek a csap-csaprés fakötések különleges változatai. Ezen kötések segítségével a szög alatt találkozó táblák és deszkák köthetők össze kiváló szilárdsággal. Ezen fogást azért kell remekül ismerni, mert általa a fiókok, szekrények bútortestei, ládák és dobozok szerkezetei lényegében elképzelhetetlenek.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik legegyszerűbb fogazott fakötés, melyet az asztalos segédmunkák során először el kell sajátítani az egyenes fogazás vagy fésűs csapolás. Az egyenes fogazás könnyű, de munkaigényes fakötés, melynek eszközei a gerincfűrész, az illesztőfűrész és a véső. A méretezésének nincsenek szigorú szabályai, de az optimális szilárdsághoz kerülni kell a túl keskeny vagy túl széles csapokat az asztalos segédmunka során.

A másik lényeges fogás az asztalos segédmunkák során a nyílt fecskefark fogazás ami szintén egyszerű, de munkaigényes fakötés. Erre a kötésre is szinte ugyanaz érvényes, mint az előzőre. Méretezésének ugyancsak nincsenek szigorú szabályai, ami fontos, hogy a fogak és fecskefarkak dőlésének helyes legyen a megválasztása.

Asztalos segédmunka
Asztalos segédmunka

A félig takart fecskefark fogazást olyan esetekben alkalmazzák az asztalos segédmunka során, amikor a fogazásnak az egyik felületen nem szabad látszania. Ilyen lehet a fiókok oldalának és előlapjának vagy szekrények oldalfalának és tetejének egyesítése.

A takart fecskefark fogazás már a munkaigényes asztalos segédmunkák egyike. Ezt a kötést akkor alkalmazzák, ha a fogazásnak egyik felületen sem szabad látszania. A fogazást itt a fogdarabon vagy a farkdarabon gondosan kimunkált alj takarja el. Használható dobozok, bútorládák, szekrények oldalfalának egyesítésére.