Az asztalos segédmunka alapja, avagy a kötések

A asztalos segédmunka folyamán számos feladatot kell ellátniuk a segítőknek, meg kell tanulniuk az alapokat, a fontosabb feladatokat. Az egyik leginkább lényeges asztalos segédmunka, melyet minden tanulónak el kell sajátítania a fogazott fakötések ismerete, melyek a csap-csaprés fakötések különleges változatai. Ezen kötések segítségével a szög alatt találkozó táblák és deszkák köthetők össze kiváló szilárdsággal. Ezen fogást azért kell remekül ismerni, mert általa a fiókok, szekrények bútortestei, ládák és dobozok szerkezetei lényegében elképzelhetetlenek.

Az egyik legegyszerűbb fogazott fakötés, melyet az asztalos segédmunkák során először el kell sajátítani az egyenes fogazás vagy fésűs csapolás. Az egyenes fogazás könnyű, de munkaigényes fakötés, melynek eszközei a gerincfűrész, az illesztőfűrész és a véső. A méretezésének nincsenek szigorú szabályai, de az optimális szilárdsághoz kerülni kell a túl keskeny vagy túl széles csapokat az asztalos segédmunka során.

A másik lényeges fogás az asztalos segédmunkák során a nyílt fecskefark fogazás ami szintén egyszerű, de munkaigényes fakötés. Erre a kötésre is szinte ugyanaz érvényes, mint az előzőre. Méretezésének ugyancsak nincsenek szigorú szabályai, ami fontos, hogy a fogak és fecskefarkak dőlésének helyes legyen a megválasztása.

Asztalos segédmunka
Asztalos segédmunka

A félig takart fecskefark fogazást olyan esetekben alkalmazzák az asztalos segédmunka során, amikor a fogazásnak az egyik felületen nem szabad látszania. Ilyen lehet a fiókok oldalának és előlapjának vagy szekrények oldalfalának és tetejének egyesítése.

A takart fecskefark fogazás már a munkaigényes asztalos segédmunkák egyike. Ezt a kötést akkor alkalmazzák, ha a fogazásnak egyik felületen sem szabad látszania. A fogazást itt a fogdarabon vagy a farkdarabon gondosan kimunkált alj takarja el. Használható dobozok, bútorládák, szekrények oldalfalának egyesítésére.