Egy asztalos műhely legfontosabb eszközei

Az asztalos szerszámoknak se szeri – se számra, de mégis van pár olyan kéziszerszám, mely egyetlen asztalos műhely felszereltségéből sem hiányozhat, szükséges mindenki számára, aki komolyabban asztaloskodni akar. A bemutatásra kerülő szerszámokkal már szinte bármit el lehet készíteni, persze a lista bővíthető igény szerint, de aki ezeket az eszközöket beszerzi máris egy jó kis asztalos műhellyel büszkélkedhet.

[wp_ad_camp_1]

Az asztalos műhelyek számára tehát kell egy eresztőgyalu, tisztítógyalu, furnérhántoló gyalu, aljgyalu, tömpeorrú párkánygyalu, alapgyalu, nagy méretű keretfűrész, 18 mm széles mintakészítő véső, végezetül pedig ráspoly és reszelő.

Az eresztőgyalu az asztalos műhelyekben a nagyobb felületek egyengetésére és hosszú élek gyalulására szolgál. A tisztítógyalu a már méretre gyalult fa végső simítására és tisztítására szolgál. A furnérhántó furnérozott felületek tisztítására, csomoros és visszás fák gyalulására használható. Az aljgyalu a asztalos műhelyben csapok és eresztékek kimunkálására, aljazások gyalulására szolgál. A tömpeorrú a nehezen hozzáférhető helyek gyalulására szolgál, amíg az alapgyalu árkolatok, vasalathelyek kimunkálására használható.

Asztalos műhely
Asztalos műhely

A keretfűrész az asztalos műhely elengedhetetlen eleme. A fűrészlapot a keret tartja és feszíti, így az rendkívül vékony lehet, a tehát képes keskeny rést vágni, csökken ezáltal a fűrészelés erőszükséglete.

A mintakészítő véső az asztalos műhelyek különleges szerszáma, ami az illesztő munkákra szolgál. A penge megtört nyaka által olyan helyeken is biztosítja a munkavégzést, ahol a laposvésők markolata nem fér el.

Amennyiben szeretne otthon egy kis asztalos műhelyt összehozni, ahol különféle remekműveket tud alkotni, akkor a felsorolt eszközöket mindenképp érdemes beszereznie és később aztán a saját igényei szerint kibővítenie a készletet.