Hidraulikaolaj tudnivalók

A hidraulikaolaj legfőbb feladata az energiaátvitel, amely a mozgás során szabadul fel. A hidraulikaolajok terén manapság nagy a választék. Éppen ezért egyáltalán nem könnyű kiválasztani a megfelelő hidraulikaolajat.

[wp_ad_camp_1]

Hidraulikaolaj osztályozása több kritérium alapján történik, így teljesítményszint és viszkozitás alapján. Tudni érdemes, hogy a hidraulikus rendszer megfelelő működését nagy mértékben befolyásolja az, hogy milyen hidraulikus olajat használunk, tehát milyen a hidraulikaolaj összenyomhatósága és viszkozitása. A viszkozitás megválasztása nagyon fontos, hiszen, ha rosszul választ, akkor az meghibásodáshoz fog vezetni, ugyanis a rosszul megválasztott hidraulika olaj következtében az alkatrészek közt nő a súrlódás. Ezáltal idő előtt elkopnak az alkatrészek, a tömítések mentén pedig szivárogni kezd az olaj, valamint romlik a teljesítmény. A másik feltétel, a teljesítményszint, ami az adalékok hozzáadására vonatkozó tulajdonságok tudatában határozható meg. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a hidraulikaolaj tulajdonságai némileg megváltoznak, így ahhoz, hogy tudjuk jól működik a rendszer, ügyelni kell a hőmérsékletre, zajszintre és a rezgésszintre, hogy ne emelkedjen túl magasra.

Akárcsak más szerkezetek esetében, úgy az autóhidraulikájának is szüksége van kenőanyagra, ami nem más, mint a hidraulika olaj. A hidraulika olajnak köszönhető az akadálymentes működés. Ezenkívül a természetes használatból eredő kopásokat is meggátolja, így a hidraulika olaj használata nagyon fontos. Ráadásul a korróziót is megakadályozza, akár párásabb közegekben is. Ugyanakkor az is fontos, hogy megfelelő mennyiségű olaj kerüljön a rendszerbe, tehát ne túl sok és ne túl kevés, mivel egyik sem előnyös. Bővebb információkat az alkatreszek.hu webáruházban talál!