Kezdő lépések az asztalos inasok számára

Az asztalos inasok számára igen sok tanulni való van, de az egyik legfontosabb dolog amit minden asztalos inasnak tudnia kell azok a lapolások, melyek jobbára igen egyszerű fakötések. Ezek szerkezeti kötésként ragasztást is igényelnek, de terhelhetőségük még így sem túl nagy, ezért alkalmazásuk főként a kisméretű, alacsony igénybevételnek kitett szerkezetek esetén, tehát a kezdő asztalosok, mint az asztalos inasok számára fontosabb.

[wp_ad_camp_1]

Az első módszer, amit egy asztalos inas tanulónak tudnia kell azok az egyenes lapolások és a ferde lapolások. Ezen lapolások szerkezeti kötésként ragasztást igényelnek, a kötés szilárdsága pedig gondos kivitelezés és jó minőségű ragasztás esetén lehet csak nagy. Az optimális szilárdsághoz megfelelően nagy ragasztási felület is kell, ezért az átlapolt rész hosszának egyenes lapolásnál legalább a darabok vastagságának kettő-négyszerese, ferde lapolásnál három-ötszöröse kell, hogy legyen.

Az asztalos inasok másik fontos leckéje az egyenes közbelapolás, illetve a lapolás. Ez a módszer az egymást keresztező szálirányú alkatrészek összekapcsolására alkalmas egyszerű fakötések esetén. Szerkezeti kötésként úgyszintén igényel ragasztást, de szilárdsága még így sem lesz túl nagy.

Asztalos inas
Asztalos inas

Az asztalos inasnak tudnia kell, hogy az egyszerű lapolások szilárdsága a legtöbb terheléssel szemben igazán csekély és tudnia kell javítani a szilárdságot. Erre a lapolt kötés alakzáró kiképzése alkalmas leginkább, amire az egyik leggyakoribb példa a fecskefarkú közbelapolás. Alakzárás okán ezen fakötés kiválóan alkalmazható sárgerendák, talpszelemenek és hasonlók összekötésére.

Látható, hogy az asztalos inasoknak van mit tanulniuk, nem egyszerű az asztalos mesterség, hiszen a lapolások és azok elsajátítása a még csak a legelemibb lépések közé tartoznak, viszont a jó asztalos inasból jó szakember lesz, a jó szakember pedig sikeres lesz!