Tanácsok a forgácsolást segítő asztalos kéziszerszámokhoz

A faiparban használt asztalos kéziszerszámok és gépek első pillantásra talán sokfélének tűnnek, a fát alakítani csak három módon lehet, mégpedig hajlítással, sajtolással és forgácsolással. A legalapvetőbb viszont mind közül a forgácsolás. Az olyan asztalos kéziszerszám, mint a balta, a fűrész, a gyalu, a fúrók, a ráspoly és reszelő, a csiszolópapír egytől-egyik forgácsolással működik. E sokoldalú szerszám működése alapelvekre és szabályokra épül, melyeket ha megismer valaki, akkor jobban ki tudja használni a szerszám kínálta lehetőségeket.

[wp_ad_camp_1]

Az legfontosabb asztalos kéziszerszám használatához, azaz a forgácsoló eszközök alkalmazásához adunk most pár tanácsot. A hatékony eredmény érdekében ügyelni kell a fogásmélységre, ezzel a forgács vastagságának csökkentéséra. A vékony forgács ugyanis sokkal könnyebben enged és törik meg.

A nagy vágósebesség alkalmazása ugyancsak fontos ezen asztalos kéziszerszámok használatakor. Nagy sebességű vágásnál ugyanis a vágóél annyira gyorsan halad át az anyagon, hogy nem hagy időt az előhasadás megjelenésére.

Asztalos kéziszerszámok
Asztalos kéziszerszámok

Fontos, hogy a megmunkált anyagot leszorításuk a forgácsoló asztalos kéziszerszám éle előtt. Ezáltal az anyagra gyakorolt leszorítóerő megakadályozza azt, hogy a forgács felfeszítse önmagát, meggátolva így az előhasadást.

A magasabb metszőszög alkalmazása szintén egy megfogadni való tanács, mivel a magas metszőszögű asztalos kéziszerszámok még az előtt meg tudják törni a forgácsot, mielőtt az előhasadás kialakulhatna. Az áthaladó szerszám ezen esetben összenyomja a faanyag rostjait a vágóél előtt, összeroppantva azokat tehát már az átvágásuk előtt, így nincs előhasadás, de tudni kell, hogy a metszőszög emelése erőteljesen emeli a forgácsoláshoz szükséges erőt is.

Érdemes törővasat használni, mivel ezen asztalos kéziszerszám által a metszőszög és így a forgácsolóerő is viszonylag alacsonyan tartható, az előhasadás pedig ezzel egy időben megelőzhető.